Fajv_Strand_big
Foto: Sofia Bengtsson

Varför Fajv?

Ett bra ledarskap är ett personligt ledarskap

”Alla” kan inte och behöver inte sitta i en stridsledningscentral, segla jorden runt, vara med i en expedition eller på annat extremt sätt utmanas för att träna sig själv och sitt ledarskap. Det räcker med att ta sig själv på fullaste allvar, vara i nuet och engagera sig i andra människor och situationer för att utveckla sitt personliga ledarskap.

Fajv Inre Ledarskap kom till när tre goda ingredienser hälldes genom en tratt, traditionell ledarskapsutveckling, existentiell holistisk syn på människan och NLP. Till detta lägger vi till våra personliga erfarenheter inom ledarskap, utveckling och utbildning samt vår ambition att dela upplevelser och insikter med andra.

Traditionell utbildning, som i grunden bygger på att människan logiskt ska förstå, ta emot innehåll och innebörd rent analytiskt för att sedan omsätta till egen kunskap.

Existentiell, holistisk syn på människan, lärande och utveckling. Erfarenheter vi inhämtat på våra egna resor genom livet, egna genomförda utbildningar och personliga erfarenheter som ledare, föräldrar och människor.

NLP, står för Neurolingvistisk programmering och är ett samlingsnamn på en uppsättning kraftfulla och enkla förhållningssätt, modeller och tekniker för personlig utveckling och effektiv kommunikation.

Fajvs fem grundantaganden

All utbildning, utveckling eller strukturerad verksamhet bygger på någon form av teoretisk utgångspunkt. Man skulle även kunna kalla det för sanning. Sanningen vi bygger Fajv på, är vår nuvarande förståelsenivå av människors utveckling och deras lärande.
Fajv bygger på fem grundantaganden rörande utveckling och utbildning.

Människan är en helhet
Kropp, knopp och själ hänger ihop. Vi är mer än bara våra intellektuella tankar. Vi är känslor, intuition, medvetenhet och omedvetenhet. Insikter som påverkar hur programmet Fajv genomförs.

Allt vi behöver finns redan inom oss
Allt vi behöver för att utvecklas till den vi vill bli finns redan inom oss. Under åren bygger vi på oss med begränsande ”sanningar” om våra förmågor, rädslor för att misslyckas, eller att inte duga. Fajv fokuserar på att skala av dessa pålagor, för att göra all utveckling enklare.

Att lära sig som ett barn
Har man någonsin hört ett barn säga ”Jag kommer nog inte lära mig att gå. Det ser för svårt ut”? Nej, begränsningarna, rädslan att misslyckas kommer oftast senare. Fajv utgår från att vi alla kan återupptäcka vår förmåga att lära enkelt, lustfyllt och utan rädsla för misslyckande. Vi lockar tillbaka nyfikenheten som finns hos ett barn, det är nyfikenheten som gör att vi vågar.

I nuet utvecklas vi
Genom att vara fullt närvarande har vi tillgång till alla våra resurser och kan möta andra precis där de är. I full närvaro har vi också optimal inlärningsförmåga och minns det vi behöver kommer ihåg.

Tillstånd
Tillståndet vi befinner oss i, påverkar vår förmåga att prestera och således att utvecklas.
Fråga vilken elitidrottare som helst om deras mentala och kroppsliga tillstånd påverkar deras prestation…

Inom Fajv innebär det att vi fokuserar på att skapa förutsättningar för kraftfulla tillstånd hos alla deltagare. Känslan av flyt, lätthet, enkelhet underlättar att utvecklas mot uppsatta mål.

Historien bakom Fajv
…eller vad är det för likhet mellan pepparkaksdeg och begränsningar?

Det var en gång en liten olydig och busig pojke.

– Jag åker till jobbet nu, sa pojkens mor till barnflickan. Idag vill jag att du bakar pepparkakor. På riktig deg.

Barnflickan satte den lille busungen på bänken och började med degen. I ett obevakat ögonblick häver busungen ut hela degskålen i vasken! När mamman kommer hem, berättar barnflickan om hur olydig den lille gossen varit. Gossen får bannor och får under många kommande år stå ut med historien om hur han redan som liten gjorde illdåd.

Gossen växer. Och växer och växer. Till slut har han vuxit upp till en man. En man som är nyfiken på sig själv, på andra och nyfiken på hur livet egentligen är. Nyfikenheten tar honom till ett nytt möte med barnflickan.

– Det är nästan fyrtio år sedan jag hade hand om dig, du är verkligen din far upp i dagen, säger den nu betydligt äldre barnflickan. Vet du, jag minns en gång när jag skulle baka pepparkakor, fortsätter hon. Nu kommer den där gamla historien upp igen tänker mannen.

– Din mor ville promt att jag skulle baka på hemgjord deg. Jag hade alls ingen lust att göra deg, så när din mor kom hem ljög jag och sade att du hävt all deg i slasken. Men det var så länge sedan nu och jag var ju bara 16 år. Mannen blev helt mållös. Och gav sedan upp ett gapskratt.

– Den historien har jag säkert hört tusen gånger, den har följt med mig under alla dessa år. Fast med ett helt annat slut, fick mannen fram.

Sanningar om vilka vi är, hur vi är och vad vi kan, lever vi alla med. Sanningen om hur busig och bråkig mannen var som liten, ändrades av barnflickans berättelse på mindre än en sekund.

Vilka ”sanningar” lever du med, som kanske inte alls är sanna?
Vilka begränsningar kan det innebära för din egen utveckling?
Hur skulle du kunna utvecklas som människa och som ledare?

Fajv – Inre Ledarskap hjälper dig finna nycklarna som låser upp begränsningar och som frigör din inre kraft.

Mål och målgrupp

Målgrupp

Fajv vänder sig till dig som har kännedom om strukturer, teorier och metoder i ledarskapet. Till dig som har tränat ledarskap en tid och som vill fortsätta att utveckla ditt personliga ledarskap och växande som människa.

Fajv vänder sig till ledare som vill utvecklas på djupet. Människor som är nyfikna på sig själva och som är öppna att vilja utgå från hela sin potential i utvecklingsarbetet. Den egna kraften och viljan till utveckling är en grundläggande framgångsfaktor. Vi sätter stor vikt vid ditt personliga ansökningsbrev om varför just du önskar att genomföra Fajv – Inre Ledarskap.

Syfte

Syftet med Fajv är att erbjuda en ledarskapsutbildning som inte liknar något annat på marknaden.
En unik ledarskapsutbildning som påverkar ditt liv och ledarskap för alltid.

Syftet är således att du ska växa, både som människa och som ledare.

Mål med Fajv

Att växa som människa och ledare

Att utveckla större självinsikt

Att bli mer medveten om verkliga drivkrafter

Att öka acceptansen för vem jag är

Skapa en klarare bild av hur/vem/vad jag är idag och
hur/vem/vad jag vill vara i framtiden

Att öka insikten om vilka försvarsmekanismer jag använder
och hur dessa begränsar min utveckling

Att kunna känna mer harmoni och glädje i vardagen

Att kommunicera tydligare och effektivare

Att våga möta människor i olika situationer

Att bli tryggare i svåra situationer/beslut

 

Erik Bengtsson

Lycklig och glad över den fantastiska ballongen. 4-års kalas med kompisarna, hemma på Konstruktörsgatan 13.

Läs mer om Erik här.

Cecilia Navik-Holst

Liten Cecilia på Möllan i Malmö. Redo och förväntansfull på dagen och livet.

Läs mer om Cecilia här.

Ladda ner vårt infoblad